İlk Yardım Uygulamaları Nelerdir

Paylaş
İlkyardım, kaza geçiren bir insanı ya da bir hastayı iyi etmek için yapılan ilk müdahaledir. İlk yardımın temel uygulamaları kurtarma, bildirme ve koruma olarak gösterilir.

Koruma, kaza sonuçlarının kötüye doğru ilerlemesini önleme anlamına gelir ve koruma adı altında olay yeri değerlendirilip, meydana gelebilecek tehlikelerin önüne geçilir ve güvenli bir ortam oluşturulur.



Bildirme, kaza veya olay en kısa süre içerisinde sağlık kuruluşuna bildirilmesidir. Bu işi çağrı cihazı veya telefon ile yapabilirsiniz.

Kurtarma uygulaması ise ilk yardımda müdahale bölümünü içermektedir. Bu evrede olay yerinde bulunan hasta yada yaralılara hızlı ve sakin bir biçimde ilk yardım teknikleri yapılır.

İlkyardımda Kullanılan Gereçler;

Askı; Askılar genellikle yaralı kol, bilek ve elleri koruyarak destek almak için tercih edilir. Göğüs yarasında göğse destek vermek için kolları hareketsiz tutan askı kullanılabilmektedir.

Kol askısı, kol yaralanması ve bazı göğüs yaralanmasında uygulanmaktadır. Doğru bir şekilde yapılan kol askısında el, dirsek seviyesinden biraz yukarıda olur. Bandın altından bütün parmak tırnağı görünür halde bırakılıp, serçe parmağın köküne uzanması gerekir.

Kanama önleyebilmek için, sargı tutmak, şişliği önlemek, eklemlere destek vermek ve hareketi sınırlamak için bantlar ilkyardım sırasında kullanılır.

Kanamayı kontrol etmek, akıntıyı emmek için yara üstüne örtülen steril koruyucu örtülere sargı ismi verilir. Sargı yapılırken ellerin temiz olması, yara ve civarı oksijenli su ile temizlenmesi gerekir. Yara civarında toprak, cam kırığı ve toz varsa bunlar bol miktarda su ile temizlenmelidir ve cisim olan yaraya sargı yapılmalı üstüne baskı uygulamadan bol miktarda katlanan steril gazlı bez konulması gerekir.

Darbe sonucunda meydana gelen şişmeyi azaltmak için, ağrıyı hafifletme amacı ile soğuk kompres yapılır. Pamuk tampon, havlu ya da bu tür kumaş oldukça soğuk suya batırıldığı zaman hafif bir şekilde sıkılıp şişliğin üzerine konulur.

Acil servis ihtiyacınız için tıklayınız.

Benzer Yazılar



Dipnot
Bu yazı 9 Ağustos 2011 günü yazılmıştır. Bulunduğu kategori : . Yazdığım yazıları RSS 2.0 sistemini kullanarak takip edebilir, dilerseniz yorum yapabilirsiniz.

0 yorum:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Yorum Gönder