Akciğer Kanseri Nedir

Paylaş
Kanserin türü genellikle ilk meydana geldiği bölgeye göre isimlendirilmektedir. Akciğer kanseri de ilk olarak akciğerde meydana gelir ve bu organda başlar. Kök hücreli olan akciğer kanseri akciğer dokusunda kanser hücresin y er aldığı dokuda bulunan bir rahatsızlıktır. Akciğer göğüs boşluğunu doldurmakta olan koni türünde, süngerimsi bir yapıya sahip iki çift organdır. Akciğerin görevi vücudun atık maddesi olarak vücutta yer alan karbondioksiti vücuttan dışarıya atar ve hayat için gerekli olan oksijeni vücuda alır. Akciğer organında bronş adı verilen tüpler ve alveol ismi verilen keseciklerden, kan ve akkan damarlardan meydana gelir.



Akciğer Kanseri Sıklığı

Akciğer kanseri hastalığı son dönemlerde en fazla görülen ve dünyanın genelinde insanların hayatlarını kaybetmesine neden olan birinci kanser türü olarak bilinir. Kardiovasküler rahatsızlıklardan en çok yaşamın kaybedilmesine sebep olan 2. hastalıktır. 1987 Yılından bu zamana ABD’de kadınların 1. ölüm nedenidir. 1966 Senesinde ABD’de 64 bin kadın akciğer kanseri nedeniyle, 44 bin kadın ise meme kanseri nedeniyle yaşamlarını yitirmişlerdir. Ülkemizde ise her yıl 20-25 bin akciğer kanseri vakası görülüyor. Türkiye’de akciğer kanseri özellikler erkeklerde görülüyor.

Akciğer Kanseri Nedenleri

Akciğer kanserinin ortaya çıkmasındaki ana sebep sigaradır. Akciğer kanseri sorununun % 80-90’lık bir bölümü sadece sigara yüzünden oluyor. Akciğer kanseri riski içilmekte olan sigaraya, başlama yaşına, içme süresine ve içilmekte olan sigaranın türüne göre farklılık gösteriyor. Sigara kullanan bir kadının akciğer kanserine yakalanma ihtimali, içmeyen bir kadına oranla 2-3 kat daha fazladır. Aynı oranda sigara içen kadının erkeğe oran ile 1,5-3 kat daha fazla akciğer kanserine yakalanma riski vardır.

Aktif bir halde sigara kullanımının ardından akciğer kanserinin en büyük 2. nedeni pasif içiciliktir. Pasif içicilik tek başına kansere yakalanma oranı 1.2–1.3 kat artırmaktadır.

Abestos ismi verilen tozlarla uğraşmakta olan insanlar farklı kimyasal maddeler ile çalışmakta olan kişilerin, önceden akciğer kanseri hastalığı geçirmiş ve akciğer de nedbe ismi verilen doku oluşan insanların akciğer kanserine yakalanma riski artış gösterir.

Beslenmenin akciğer kanserinin meydana gelmesinde etkisi olduğu söylenebilir. Araç ve fabrikalar nedeniyle meydana gelen hava kirliğinin, evde uygun bulunmayan odun ve kömür kullanımının kanseri meydana getiren maddelerin oluşmasına sebep olur.

Akciğer Kanseri Belirtileri

1-      İstek dışı kilo kaybedilmesi ve iştah azalması

2-      Kişide sürekli yorgunluk durumu

3-      Sürekli zatürre ve bronşit gbi rahatsızlıkların oluşması

4-      Tükürüğün kan ile gelmesi

5-      Kalıcı göğüs ağrısı

6-      Bitmeyen ve sürekli daha kötü bir hal alan öksürme

7-      Nefes darlığı sorunu

8-      Hırıtıltılı nefes alma

9-      Yüz ve boyunda oluşan şişme

Nükleer Tıp uzmanları için tıklayınız.

Benzer Yazılar



Dipnot
Bu yazı 9 Ağustos 2011 günü yazılmıştır. Bulunduğu kategori : . Yazdığım yazıları RSS 2.0 sistemini kullanarak takip edebilir, dilerseniz yorum yapabilirsiniz.

0 yorum:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Yorum Gönder