Depresyon Nedir

Paylaş
Kişinin önceleri severek ve kendi isteği ile yapmış olduğu aktiviteleri farklı çevresel, hormonal ve genetik bozuklar yüzünden yapmak istemediği, zevk alamadığı çöküntü durumuna depresyon ismi verilir.



Toplumda oldukça fazla görülen bir problemdir. Her insanın yaşamının bazı evrelerinde bu durum ile karşılaşabilir. Böyle bir durumda insan kendisini üzgün ve endişe içerisine hissedebilmektedir. Her şeyi olumsuz bir şekilde düşünür, yaşanılan bütün olaylara olumsuz yönden bakmaya başlar ve geçmiş dönemlerde yapmış olduklarından kendisini sorumlu tutar. Kendisi bazı şeyleri düşünmeyi istemese bile bu duruma hakim olmaz. Geleceği düşündüğü zaman karamsar ve umutsuz olur. Kendisini çaresiz hisseder ve yaşamın anlamsız olduğunu düşünür. Bu bakış açısı ile insanın sosyal ilişkileri bozulur ve performansında ciddi düşüşler yaşanır. Ancak her ruhsal çöküntü durumu depresyon değildir. Depresyon tanısı konması için belirtilerin her gün ya da son iki hafta gibi bir süre devam etmesi gerekmektedir.

Depresyon Belirtileri Nelerdir?

Depresyon belirtileri şu şekilde sayılabilir;

1-      Eskiden yapılan iş ve aktivitelerden zevk alınmaması

2-      Genç insanlarda duygu değişmesi görülmesi ve hemen sinirlenme

3-      Hemen hemen her gün sürekli olarak insanın kendisini üzgün hissetmesi ve çöküntü hali

4-      Uyku bozulması ( fazla uyuma, uyku arasında sürekli uyanma, uykusuzluk çekme ya da az uyumak )

5-      Yapılacak olan bir işe konsantre olamama, dikkatin hemen bozulması ve huzursuzluk durumu

6-      Vücudun işlevinin azalması, cinsel isteksizlik ve yorgunluk hissi

7-      İntihar düşüncesinin belirginleşmesi ve planlanması

8-      Geçmişi ve geleceği düşündüğü zaman karamsarlık hali ve yapılan her şeyden kendisini sorumlu tutması

Yukarıda bahsedilen belirtilerin hepsinin bir insanda bulunması şart değildir, bir bölümünün bulunması depresyon için yeterli olabilir ancak bu belirtilerin en az 2 hafta boyunda bulunması gerekmektedir.

Çocuklarda bu belirtiler ile beraber dikkat çekici bazı belirtiler de olabilir. Çocuğun okul hayatı başarısız olmaya başlar. Çocuk fazla sinirli olur ve yakınlarından uzaklaşmaya başlar. Yalnız ve sessiz kalmayı seçer, odasına kapanır ve çıkmaz. Madde kullanımına eğilimi artar. Kendisine zararı dokunacak arkadaşlıklar edinir ve ders çalışmayı istemez. Bu ruhsal belirtiler ile depresyonun bazı fiziksel belirtileri de söz konusudur. Sindirim sistemi problemleri, cinsel problemleri, baş ve kas ağrıları, kalp rahatsızlıkları ve yorulma gibi problemler de olabilir.

İnsanlar Neden Depresyona Girerler

Yaşamın bazı evrelerinde insanı etkileyen, kötü olaylar meydana gelir. Çok sevmiş olduğu bir yakınının ölmesi, ayrılma, evlilik yaşamında sorunlar, iyi bir çocukluk dönemi geçirememe, işsizlik, maddi sıkıntı gibi birçok problemler olabilir. Ancak yine de bu durumlar depresyona girme için yeterli sebep olmayabilir. Çünkü bu problemleri olan ve yaşayan her insandan depresyon görülmemiştir. Bu durum da bazı insanların depresyona karşı yatkınlığı olduğunu belirtiyor. Yapılmış olan araştırmalarda depresyon hastası olan insanların akrabalarında depresyon geçirdiği bulunmuştur. Genetik özellik depresyonun meydana gelmesinde önemli bir rol oynar.

Her İnsanda Aynı Tip Depresyon Mu Olur

Her insan aynı tür depresyon olmaz. Depresyonun tipik, atipik, mevsimsel ve melankolik türleri vardır. Mevsimsel olan depresyonun belirtileri mevsim tekrarladıkça meydana gelir. Atipik depresyonda iştah ve uyku artması meydana gelir. Tipik şeklindeyse atipikteki durumun tersi iştah ve uyku azalması görülür. Enerji azalması da vardır ve insan yorgun olur. Melankolik türü depresyonda sabah uyanıldığı zaman insanın fazla yoğun bir çöküntü hali ve isteksizlik, zevk alamama ve fazla yorgunluk gibi bir durum vardır.

Depresyon Nasıl Tedavi Edilir

Günümüzde depresyon tedavisi yapılabilen bir rahatsızlıktır. Duygu durum bozulması olan insanlarda tedavi sonucu düzelmesi ihtimali yüzde 70 civarındadır ki bu oldukça yüksek bir orandır. Bir dönem kendisini değersiz hisseden ve hatta ölmeyi dahi düşünen bir kişinin uygun tedavi ile yaşama bakışı oldukça fazla değişir ve hayata bağlanır.

Öncelikle depresyonun hafif seyri esnasında, kişiye ilaç tedavisinden önce düşünce ve davranışlarını değiştirecek psikoterapi yöntemi yapılması gerekir. Ancak şiddetli bir duruma geldiği zaman bir işe yaramaz ve böyle durumlarda ilaç tedavisi uygulanır.

Psikologa başvurulduğu zaman sizinle görüşmesi tedavi seyrini belirler. İlaç tedavisinde genelde antidepresan ilaçlar tercih edilir. Bu ilaçlar vücutta bazı hormonlar üstünde etki gösterir. Bununla birlikte psikoterapinin devam etmesi insanın stres durumlarını ve olumsuz düşüncesini ortadan kaldırmasına yardım eder ve iyileşme zamanı kısalır. Tedavinin ilerlemekte olan dönemlerinde hislerin değiştiği fark edilir.

Psikiyatri uzmanlarından yardım alın

Benzer Yazılar



Dipnot
Bu yazı 10 Ağustos 2011 günü yazılmıştır. Bulunduğu kategori : . Yazdığım yazıları RSS 2.0 sistemini kullanarak takip edebilir, dilerseniz yorum yapabilirsiniz.

0 yorum:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Yorum Gönder