Horlama nasıl tedavi edilir

Paylaş
Horlama problemi yalnız başına görüldüğü zaman genellikle sosyal bir problem olarak algılanmaktadır. Fakat horlama ile birlikte sürekli görülen uyku apnesi rahatsızlığı, daha ciddi problemlere zemin hazırlamakta olan bir sorundur.



Uyku apnesi, kişinin uykusu esnasında farkında olmadan sürekli uyanmasına sebep olduğu için uyku kalitesinin düşmesine ve yorgunluğa yol açan bir sorundur. Bununla birlikte tıkanma esnasında kanda yer alan oksijen oranı düştüğü için kalp daha fazla kan pompalar ve bu şekilde ritim bozulur.

Solunumun tıklanması bir saat içerisinde 7 ve daha fazla defa oluştuğu zaman kalp krizi ve kalbin durması gibi yaşamsal risklere sebep olur. Uyku esnasında yeteri kadar oksijen alınmaması beyin fonksiyonları etkileyen bir faktördür. Hafıza kaybı ve konsantrasyonda düşme gibi problemler oluşabilir.

Bu yüzden horlamakta olan bir kişinin probleminin kökeni ile alakalı bir uzmandan bilgi alarak tedavi olunması gerekir.

Horlama Teşhisi

Horlama probleminin teşhisi için kişinin ve yakınlarının çıkmakta olan ses ve solunum türüyle alakalı anlatacakları büyük önem taşır. Kişinin ağız, boğaz, boyun ve burun bölgeleri detaylı bir muayeneye tabi tutulur. Kan tahlili, tansiyon ölçümü, akciğer ve kalp ile alakalı testler yapılır.

Bunlarla beraber kişinin uyku sırasındayken kanında bulunan maddelerin, solunum ve beyin fonksiyonları, kalp ritmi değerlendirildiği polisomnografi uygulaması yapılabilir.

Horlama Tedavi Yolları

Tedavi süreci boyunda doktor ile hastanın uyum içerisinde olması büyük önem taşır çünkü doktorun tedavi yollarıyla birlikte kişinin günlük yaşamında yaptığı bazı alışkanlık ve aktiviteleri düzeltmesi problemin çözümü için büyük önem taşı.

Kişinin uygulaması gerekenler;

1-      Fazla kilosu varsa bu kilolardan kesinlikle kurtulması gerekir.

2-      Yatmadan önce sakinleştirici, uyku ya da alerji ilacı alınmamalı

3-      Yatmadan önce ağır yemeklerden uzak durulmalı ve alkol alınmamalı

4-      Sırt üstü yerine yan yatma tercih edilmeli, yatarken yüksek yastıklar kullanılmalı

5-      Fazla yorgun olunması horlama ve apneyi artıran bir faktör olduğu için yorgunluktan uzak durulmalı

Horlama tedavisi, sebebi ile ilgili bir durumdur. Problem bir alerji ya da iltihap nedeniyle oluştuysa bunun önlenmesi horlamayı önleyebilir. Fakat süt solunum yolundaki sorunlardan oluşan sürekli horlama problemi sadece cerrahi yol ile tedavi edilebilir.

Horlama ameliyatı işlemi ile burunda yer alan et yada kemik düzeltilir. Damat ve küçük dilde bulunan sarkmayı önleyen ameliyatlar bıçakla yada lazer ile yapılır. Radyo frekans türü tekniklerde kullanılabilmektedir. Radyo frekans burunda yer alan et büyümesi için yapılabilir.

Ameliyat yapılması sakıncalı olan kişilerde, uyku esnasında takılacak bir maskeyle basınçlı hava solunmasını gerçekleştiren CPAP cihazları ile evde tedavi başarılı sonuçlar verir. Böyle bir durumda kişinin bir maske takıp uyuması gerekir. CPAP cihazı basınçlı hava verip solunum yolunun uyku esnasında daralmasını önler.




Horlama konusunda detaylı bilgi için

Benzer Yazılar



Dipnot
Bu yazı 9 Ağustos 2011 günü yazılmıştır. Bulunduğu kategori : . Yazdığım yazıları RSS 2.0 sistemini kullanarak takip edebilir, dilerseniz yorum yapabilirsiniz.

0 yorum:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Yorum Gönder