ktidarsızlık Nedir?

Paylaş


Erkeklerde meydana gelen cinsel uyarılma bozukluğuna, yani cinsel organda sertleşme olmamasına empotans yani iktidarsızlık ismi verilir. Birincil empotansta, normal cinsel beraberlik için gereken ereksiyon hiçbir zaman olmamıştır. İkincil empotans ise, iktidarsızlığın sonradan olmasıdır. Bir de seçici iktidarsızlık ismi verilen problem vardır. Erkek eşi ile cinsel beraberliğe giremez ancak cinsel beraberlik için para verilen cinsel eş karşısında ereksiyon problemi görülmez. Bu seçici iktidarsızlığa verilebilecek en iyi örnektir.



Genç erişkin dönemdeki erkeklerin yüzde 8-10’unda, 80 yaş üzerinde bulunan erkeklerin ise yüzde 75’inde iktidarsızlık problemi görülür. Bütün erkeklerin % 60’ında genellikle iktidarsızlık korkusunun var olduğu bilinir. Cinsel rollerin katı, sınırlayıcı olduğu toplumlarda ereksiyon durumu erkek rolü ile özdeşleşmiş bir konumdadır. Bu yüzden iktidarsızlık bu tür toplumlarda daha çok fazla oranda görülür. Ancak ereksiyon, mutluluk, haz ve neşe veren, oldukça özel bir hayatın sadece bir tarafıdır. Ereksiyon başarılan değil, başa gelen bir yaşantı durumudur.

İktidarsızlık Nedenleri

İktidarsızlık, ruhsal, bedensel veya ikisinin beraber olduğu sebepler ile meydana gelebilir. Fakat ruhsal sebepler daha fazla görülür. Bedensel yani organik sebeplerden bazıları; kalp, böbrek, akciğer, karaciğer rahatsızlıkları, bazı hormon dengesizlikleri, nörolojik problemler, alkol ve bağımlılık yapan maddeler, zehirlenme, bazı hipertansiyon ve psikiyatri ilaçları.

Ruhsal sebeplerin başında ise erkeğin hem yakınlık ve sevgi, hem de cinsel istek ve hazzı aynı kadın ile yaşayamamasıdır. Erkeklerin bazıları sadece aşağı buldukları kadınlar ile cinsel birlikteliğe girebilir. Bununla birlikte insanın cinsellik ile alakalı cezalandırıcı ve suçlayıcı diğer yargıları, karşı cinsel yönelik olan güvensizlik, yetersiz duygular, cinsel eş olarak istememe korkusu, iktidarsızlığa sebep olarak gösterilmektedir. İnsan fazla korku, öfke, kaygı ve düşmanlık duyguları yüzünden de iktidarsızlık problemiyle karşı karşıya kalabilir.

Üroloji uzmanları için tıklayınız.


Benzer Yazılar



Dipnot
Bu yazı 10 Ağustos 2011 günü yazılmıştır. Bulunduğu kategori : . Yazdığım yazıları RSS 2.0 sistemini kullanarak takip edebilir, dilerseniz yorum yapabilirsiniz.

0 yorum:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Yorum Gönder