İdrar Yolu Tıkanması

Paylaş
İdrarı yapamama, idrar yolu enfeksiyonu besinler ile alınmakta olan sıvılar, sıvı içecekler ve metabolizma sonucunda ortaya çıkan sıvıların büyük bir bölümü vücut içerisinde kalır. Metabolizma sonucunda oluşan artık maddeler ile beraber, vücut için gerekmekte olan sıvı idrar ve ter olarak dışarıya atılır. Böbrek, üreter, mesane ve üretrada oluşan ve boşaltım sistemi ile atılmakta olan sıvıya idrar ismi verilir.



İdrarın rengi alınan ilaçlara ve beslenmeye göre farklılık göstermekle beraber normal rengi her zaman sarıdır. İdrarın içerisinde yer alan üre ve diğer artık maddeler idrara özel bir koku oluşturur. İdrar yoğunluğu 1010-1020 arasında farklılık gösterir. Her idrara çıkmadan sonra normal olarak 200-300 cc idrar dışarıya atılır.

İdrar oldukça önemli olan bir tür teşhis aracıdır. Mikrobiyolojik, kimyasal, makroskopik ve mikroskobik olarak laboratuar da incelenmektedir ve içerisinde maddelerin normal değer üstünde bulunması rahatsızlıkların teşhisine yardım eder.

İdrar Tıkanıklığına Karşı Alınacak Önlemler

İdrarın boşaltılmasına sebep olan bir çok faktör vardır. Alınacak olan önlemlere sebebe yönelik olması gerekmektedir. Bu nedenlerin iyi değerlendirilmesi büyük önem taşır. Kişide anüri olabileceği gibi mesanede retansiyon da gerçekleşebilir. Sonuçta ise insan idrarını çıkartamaz.

İdrar Yolu Tıkanması Nedenleri

1-      Anüri

2-      İdrar retansiyonu

3-      Batın ameliyatları

4-      Batın travmaları

5-      Psikolojik sorunlar

6-      Üretra ve mesanenin patolojik rahatsızlıkları

İdrar boşaltamayan insanlara şu işlemler yapılır;

1-      Spazm yüzünden idrar yapamayanlara batın sıcak uygulaması yapılır.

2-      Sıcak su dolu küvete hasta oturtulur.

3-      Püpis üstüne sıcak su dökülür.

4-      Psikolojik bir problem var ise musluk sesi ile birlikte hasta uyarılabilir.

Üroloji uzmanları için tıklayınız.

Benzer Yazılar



Dipnot
Bu yazı 10 Ağustos 2011 günü yazılmıştır. Bulunduğu kategori : . Yazdığım yazıları RSS 2.0 sistemini kullanarak takip edebilir, dilerseniz yorum yapabilirsiniz.

0 yorum:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Yorum Gönder