Prostat Büyümesi Nedir

Paylaş
Prostat bezinin büyüyüp idrar yolunu sıkıştırması durumuna iyi huylu kanser olmayan prostat hipertrofisi adı verilir. Hiperplazi, herhangi bir dokunun büyümesine verilen isimdir.

30 Yaşın ardından görülür ve 60 ve civarı yaşlarda bulunan erkeklerin hemen hemen yarısında prostat büyümesi görülebilmektedir. Bu nedenle yaşlanmış erkeklerin kaderi olarak görülen bir rahatsızlıktır. Prostat, erkeklerde idrar yolu civarında yer alan bir tür bezdir. Üriner sistemin önemli bir parçası olan bir organdır. Böbreklerden gelen idrar mesanede birikir ve idrar sırasında mesane kasılır ve idrar, üretra ismi verilen idrar kanalıyla penis ucuna gelir, oradan dışarıya atılır. Bu ileten yol üretra, prostat bezini içerisinden geçer. Prostat bezi büyüdüyse idrar yolu sıkışır, tıkanır ve idrar ile alakalı birçok şikâyetler meydana gelir.



Prostat Büyümesi Belirtileri

İdrar yolunun tıkanmasına bağlı olarak en fazla ortaya çıkan belirtiler şöyledir;

1-      Sürekli idrara çıkma

2-      Gece idrara kalkma

3-      İdrarın ardından mesanenin tam boşalmaması durumu

4-      Zorlanarak idrar yapma

5-      Kesintili idrar yapma

6-      İdrarın akış gücünün azalması

Prostat Neden Büyür

Prostatın neden büyüdüğü ile ilgili bir bilgi yoktur. Fakat yaşlanmanın ve erkeklik hormonlarının prostat büyümesinde etkili olduğu kabul görür.

Prostat Büyümesi Neden Tedavi Edilmesi Gerekir

Prostat büyümesinin tedavisi yapılmazsa tekrarlamakta olan idrar yolu enfeksiyonlarına, mesane taşlarına ve böbrek yetmezliğine sebep olabilir.

Prostat Büyümesi Tedavisi

Prostat büyümesinde her yaş grubu için değişik yaklaşım vardır. Cerrahi tedaviyle ilaç tedavisi olmak üzere 2 tür tedavi vardır.

Cerrahi tedavi içinde günümüzde en fazla kullanılan yol transüretral prostatektomi’dir. Anesteziyle uygulanan, üretradan bir cihaz ile girilip prostat bezinin yapmış olduğu tıkanıklık önlenir. Zararlı tarafı ise, TURP’UN ardından az ihtimal ile empotans ya da ejakülasyon kaybı olabilir. Diğer cerrahi tedavi yolları ise açık ameliyat ya da lazerdir.

İlaç ile tedavi, üretrayı genişleten bir takım ilaçlar ile hormonlara etki yapan ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçlar nadir olarak tansiyon düşmesine ve baş ağrısına sebep olabilir.

Prostat büyümesi teşhisini doktorun koyması gerekir. Prostat büyümesi rektal parmak muayenesi yöntemiyle kontrol edilir ve idrar iltihap testi yapılıp teşhis konmaktadır.

Prostat Hakkında detaylı bilgi.

Benzer Yazılar



Dipnot
Bu yazı 10 Ağustos 2011 günü yazılmıştır. Bulunduğu kategori : . Yazdığım yazıları RSS 2.0 sistemini kullanarak takip edebilir, dilerseniz yorum yapabilirsiniz.

0 yorum:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Yorum Gönder