Erkeklerde Kısırlık Tedavisi

Paylaş


Tıpta infertilite olarak bilinen kısırlık sorunu, eşlerin korunmadan düzenli bir şekilde cinsel birlikteliğe girmelerin karşın bebek sahibi olamamaları anlamına gelir. Kısırlık sorunu hem erkek hem de kadında olabilen ve birçok değişik sebebi olan bir rahatsızlıktır.



Erkeklerde düzensiz yaşam, yüksek oranda alkol kullanımı gibi yaşam standartlarında düşmeye yol açan faktörler ve vücut geliştirmek için kullanılmakta olan sperm kalitesinin bozulmasına sebep olan bazı ilaçlar kısırlığa yol açabilir.

Erkeklerde Kısırlık Nedenleri

Erkeklerde oluşan kısırlık sorunu birçok sebebe bağlı olarak gelişebilir. Özellikle son dönemlerde, modern yaşam nedeniyle oluşan sperm azlığı, sperm hareketsizliği veya spermde şekil bozulması erkeklerde kısırlığa sebep olan durumlardır.

Azospermi ( mideni sperm olmaması), erkeklerde azda olsa karşılaşılan bir kısırlık sebebidir. Spermde yapısal bir bozukluk olmamasına karşın, spermi taşımakta olan kanal ve organa ait problemler, hormonsal bozulma, meninin idrar torbasına gitmesi gibi boşalma sorunları da çocuk sahibi olmanın önüne geçer.

Fazla miktarda uyuşturucu ve alkol kullanmanın sperm sayısında ve kalitesinde bozulmaya sebep olur. Kanser tedavisinde tercih edilen ilaçlar, spor yapmakta olan insanların kullanmış olduklar androjenler sperm kalitesinin düşmesine yol açabilir.

Kabakulak orşiti ismi verilen testis iltihaplanması, bir takım sistemik rahatsızlıklar ve fazla şişmanlık ( obezite ) durumu kısırlık sebepleri arasında gösterilir.

Erkeklerde Kısırlık Tanısı

Erkeklerde kısırlığın nedenini bulmak için öncelikle sperm analizinin yapılması gerekir. Sernen analizi olarak da bilinen bu analizde önce 2-3 gün cinsel perhiz uygulanmaktadır. Erkek bu süreç içerisinde cinsel beraberliğe giremez. Perhizden sonra spermde yoğunluk, şekil, hacim ve hareketlilik gibi durumlara bakılır.

Menisinde hiçbir şekilde sperm bulunmayan, yani Azospermi bulunan erkeklere testiküler biyopsi işlemi uygulanır. Bu teknikte, testiste sperm var mı yok mu anlayabilmek için doku parçası alınır ve mikroskopla sperm aranmaktadır.

Erkeklerde Kısırlık Tedavisi

Erkeklerde kısırlığın tedavi edilebilmesi için aşamalar vardır. Başlangıç aşamasında basit ve nedene bağlık tedaviler uygulanır. Sorunu tam anlamıyla yok etmek için eşlerin evinde gebeliği oluşturmak için ilaç tedavisi, mikro cerrahi ve endoskopi yapılır.

Kesin tedavi oluşmasa bile erkeğin bu tedavilerle birlikte sorununun kısmen düzelmesi sağlanmaktadır. Bununla birlikte bu tedavi ile üreme tekniklerinde yüksek başarı elde edilir. Uygun olan eşler kocasının laboratuarda yapılan spermlerini jinekolog tarafından eşe verilmesi yönteminden yararlanabilirken durumu daha ağır olan kişilere mikroenjeksiyon-tüp bebek uygulaması son çare olarak ortaya çıkar.

Mikro cerrahi işleminde uygun insanlarda fayda ihtimali % 80’dir ve gebelik % 40’a ulaşabilir. Aşılama yönteminde ise deneme başına % 20, tüp bebekte % 25 gebelik sağlanmaktadır.

Kısırlık Konusunda uzman Üroloji doktorları.

Benzer Yazılar



Dipnot
Bu yazı 10 Ağustos 2011 günü yazılmıştır. Bulunduğu kategori : . Yazdığım yazıları RSS 2.0 sistemini kullanarak takip edebilir, dilerseniz yorum yapabilirsiniz.

0 yorum:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Yorum Gönder