Prostat Nedir

Paylaş
Yunanca koruyucu anlamı taşıyan prostat, boşaltım sisteminin son kısmında, dış idrar kanalıyla mesane arasında yer alan kestane benzeri bir organdır. Prostat bir rahatsızlık değil, bütün erkeklerde olan bir tür organdır.

Prostat, sadece erkeklerde yer alan salgı bezi ve cinsellik organıdır. Kadınlarda prostat ya da prostat görevi gören herhangi bir organ bulunmaz.



Prostat idrar kesesiyle dış idrar yolu arasında bulunan, ceviz büyüklüğüne sahip, 18-20 gram ağırlığı olan cinselliğe yardım eden bir organdır. Temel görevi, meninin sıvı bölümünün oluşumuna yardım eder ve erkeklerin iltihap kapma ihtimalini önler. Prostat, yaşa yükseldikçe büyümekte olan bir organdır. Ortalama 25-30 yaşlarından sonra büyüme gösterir. Prostat rahatsızlıkları belirtileri 50 yaş civarında görülmeye başlar.

Prostata Bağlı Hastalıklar Nasıl Anlaşılır

Prostatta gerçekleşen iltihap, yaşa bağlı büyüme ya da kansere bağlı olarak görülen problemler ile aynı olur. Genellikle bu şikâyetler; sürekli idrara çıkılması, idrar yapılırken yanma hissi, idrarı tam anlamıyla yapamama hissi, idrar yapamama gibi şikâyetler gelir.

Prostatta iltihaplanma, kanser ve büyüme olmak üzere 3 çeşit problem olabilir. Şikâyetlere bağlı olarak sorunların bulunması için yapılması gereken bazı muayene ve tetkikler vardır. Hastadan önce makattan prostat muayenesi istenmektedir. Yapılacak olan bu muayene parmak ile makattan yapılmakta olan bir muayenedir ve prostatta gerçekleşen büyüme tespit edilir. Ardından PSA adı verilen kan tahliliyle idrar testi yapılır. PSA kan tahlili kanser ihtimali için yapılan bir testtir.

Ultrasonografi yöntemiyle prostatın ne kadar büyük olduğu, mesanenin kalınlığı, eğer varsa böbreğin tıkanması anlaşılır. İdrardan sonra mesanede idrar olup olmadığına bakılır. Kişilerin idrar hızı, üroflowmetriyle ölçülüp prostata bağlı tıkanma hakkında bilgi edinilir.

Fakat bütün bu yollar hastalığın türü hakkında bilgi veremez. Prostata bağlı tıkanma ve prostat muayenesi için doktora giden hastalarda muayene esnasında bir özellik bulunmaz ve PSA değerleri normal değerde olursa bu hastada normal prostat büyümesi söz konusudur denilir. Fakat bu kişi 50 yaşın altındaysa daha ayrıntılı bir muayene yapılması gerekebilir.

Prostat hakkında daha detatlı bilgi için tıklayın

Benzer Yazılar



Dipnot
Bu yazı 10 Ağustos 2011 günü yazılmıştır. Bulunduğu kategori : . Yazdığım yazıları RSS 2.0 sistemini kullanarak takip edebilir, dilerseniz yorum yapabilirsiniz.

0 yorum:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Yorum Gönder