Varikosel Hastalığı Nedir

Paylaş
Bütün erkeklerin yüzde 15’lik bir bölümünde ve kısırlık sorunuyla doktora başvuranların % 30’ında belirlenen Varikosel en fazla görülen ve mikro cerrahi ameliyat ile tedavisinde başarı elde edilen kısırlık nedenidir. Varikosel, testiste sıcaklık fazlalığı ve toplardamarda bulunan kanın organa geriye akmasından sonra mikro dolaşımı etkileyip sperm üretimini bozmaktadır. Bu şekilde sayı, yapı ve hareketliliği etkileyerek döllenme olumsuz etkilenmektedir.



Varikosel Nedenleri Nelerdir

Varikosel rahatsızlığı ergenlik döneminde meydana gelmeye başlayan ve zaman sonra ilerleme gösteren bir tür toplardamar hastalığıdır. Genetik yapısı müsait olan ve ayakta fazla duran kişilerde bazı zamanlarda görüntü ve ağrı gibi sorunlar oluştursa bile kısırlık ve diğer sebepleri el ile muayene ile saptanabilir.

Toplardamarların içerisinde yer alan ve ters akımı engellemekte olan valf sistemini meydana getiren kapakçıklarım damar çapı genişlemesiyle yetersiz olmasıyla testislerin toplardamar çıkışında basınç artışı olur. Artış gösteren basınç sonucunda testis dokusunu içerisindeki kan dolaşımı bozulur ve sperm üretimi zarar görür.

Varikosel Belirtileri Nelerdir

Varikosel rahatsızlığı, yumurtadan bacağa gelen ağrı ve sıcak yerlerde torbada oluşan kıvrımlı damar yapısıyla anlaşılabileceği gibi kısırlık için yapılan muayeneler esnasında el muayenesiyle anlaşılabilmektedir.

Varikosel Hastalığı Nelere Yol Açar

Varikosel yalnız başına bir sağlık problemini doğurmaz. Sperm hücrelerini etkileyip kısırlık nedeni olması ve bazı durumlarda ağrıya yol açması sebebiyle tedavi yapılması gerekir. Ağrı problemi bulunmayan ve kısırlığın sorun olmadığı insanlarda tedavi edilmesine gerek duyulmaz.

Varikosel Tanısı ve Teşhisi

Değişik derecede olabilen Varikosel rahatsızlığının tanısı bu konu hakkında tecrübe sahibi üroloji-androloji uzmanlarınca doğru şartlar altında yapılan detaylı muayene ile konulabilir. Sadece doppler ultrasonografiyle bulunabilen varikoselin ameliyat yapılması yarar sağlamadığı için özel durumlar haricinde tanı için hassas muayene haricinde başka muayene istenmemesi gerekir.

Varikosel Hastalığı Tedavisi

Varikosel teşhisi konulan insana kısırlık problemi için önce mikro cerrahi varikosel ameliyatı önerilir. Varikosel belirlenen kişilere ilk tercih ilaç tedavisi ya da tüp bebek uygulaması yapılması doğru olmaz. Net ve doğru tanı konulması ve mikro cerrahi yönteminin başarılı olmasıyla tedavisi yapılan varikosel hastalarında spermiyogram parametresinde % 80’in üstünde istatiksel anlam gösteren düzelme oluşur ve bunların geneli başka bir tedaviye gerek kalmadan çocuk sahibi olabilir. Geriye kalan kısmın önemli bir bölümü ise rahim iç aşılama türü, tüp bebek uygulamasından kolay ve ekonomik yöntemlerden yararlanabilirler.

Varikosel ameliyatı olan ancak iyi bir sonuç alamayan kişilerin büyük bir bölümünde tekrarlayan varikosel durumu bulunduysa bile varikoselin ameliyat ardından tekrarlaması mümkün değildir. Yapılan ameliyatın teknik sebeplerle yetersiz olduğu bu durumlarda mikro cerrahi düzeltme ameliyatı yapılarak olumlu sonuçlar elde edilebilir.

Tüp bebek işleminden önce varikoselin opere edilmesiyle sperm hücrelerinin döllenme özelliğini azaltan, kromozomlardaki parçalanma miktarını yükselten etkinin yok edilmesiyle gebelik oranının arttığı görülmüştür.

Varikosel Hakkında Yanlış Bilinen Gerçekler

1-  Varikosel en çok görülen ve başarılı tedaviyle olumlu sonuçlanan erkek kısırlığı nedenidir. Varikosel teşhisi doppler ultrasonla değil, el ile yapılacak olan muayene ile teşhis yapılmalıdır.

2-  Varikoseli bulunan erkeklere önce tül bebek, ICSI, aşılama gibi yardımlı üretme yolları yapılır. Varikosel spermin kromozamal yapısını bozup yumurtayı dölleme gücünü azaltır. Döllenme olsa bile düşün oranını artırır.

3-  Varikosel ameliyatında teknik açısından en başarılı olan ve istenmeyen durum oranı en az olan yöntem mikro cerrahidir. Mikro cerrahi ile başarı oranı % 99’a kadar çıkar ve istenmeyen durum oranı % 0’dır.

4-  Varikoselin başarılı bir ameliyattan sonra tekrarlaması mümkün değildir ancak yapılan ameliyat yetersiz olabilir ve böyle bir durumda mikro cerrahi düzeltme ameliyatı yapılır. Mikro cerrahi haricindeki müdahalelerinde yapılan teknik sebebiyle yetersiz cerrahi ihtimali yüzde 40’a çıkar.

Üroloji doktorları.

Benzer Yazılar



Dipnot
Bu yazı 10 Ağustos 2011 günü yazılmıştır. Bulunduğu kategori : . Yazdığım yazıları RSS 2.0 sistemini kullanarak takip edebilir, dilerseniz yorum yapabilirsiniz.

0 yorum:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Yorum Gönder