Zehirli Guatr Nasıl Tedavi Edilir

Paylaş
Tiroit bezi hormonu olan tiroksin'in fazla oranda salgılanması durumuna zehirli ( iç) guatr adı verilen hipertiroidi oluşur. Az salgılanma olduysa, guatr olarak isimlendirilen hipotiroidi rahatsızlığı meydana gelir.

Tiroit hastası olan kişilerde ameliyat yöntemi ile tedavi git gide azaldı ve cerrahi müdahale sadece kanser ihtimali olan nodüllerde kullanılıyor.



Zehirli guatr hastalığında gereken incelemelerin yapılmasından sonra radyoaktif iyotla ameliyatsız olarak tedavisi yapılabilir. Ameliyatın ardından ya da radyoaktif iyodun ardından bu rahatsızlığı bulunan insanların yaşamları boyunca tiroit hormonu kullanmaları gerekir.

Zehirli Guatr Tedavisi

Zehirli guatr hastalığında 3 farklı tedavi yolu tercih edilebilir.

1- Cerrahi müdahale

2- Anti-tiroit ilaçları

3- Radyoaktif iyot kapsülü ile tedavi

Cerrahi müdahale seçeneği bütün guatr çeşitlerinde günümüzde pek tercih edilememekle birlikte özellikle zehirli guatr problemlinde kesinlikle tercih edilmemelidir. Kişiye anestezi verip yapılacak olan ameliyat işlemi sırasında önemli hayati riskler oluşabilir. Bu riskler ameliyat esnasında oluşan tiroit krizi ve kalp ritminin bozulmasıyla alakalıdır ve hasta fibrilasyon nedeniyle yaşamını kaybedebilir.

Zehirli guatr rahatsızlığında tercih edilen 2 tür ilaç vardır. Bu ilaçlar tiroit hormonunu geçici olarak etkisini azaltır ve kişideki çarpıntıyı önleyip hızlı bir biçimde kilo almasına yardım eder. Fakat uzun süreli kullanılmalarının önemli yan etkilere sebep olduğunun bilinmesi gerekir.

Zehirli guatr tedavisinde tercih edilen RAI kapsül tedavisinin en önemli ve tedavi başarı oranı en yüksek olan tedavi yoludur. Zehirli guatr tedavi esnasında, zehirli guatr bulunan kişiye düşük oranda radyoaktif iyot kapsülü verilmektedir. Yeniden oluşmasını önleyecek derecede, yüksek hormonların normalin altına düşmesi hedeflenmektedir. Tedavinin ardından 2 ay sonra guatrda küçülme oluşur. Kişinin hastanede kalmasına gerek olmaz.

Rai kapsülü tedavisi hamile kadınlar haricinde, her yaş zehirli guatr ve otonom sıcak nodüllü guatra hastalarına yapılabilir.

Zehirli guatrın tedavisi yapılmazsa; kalp yetmezliği, kalbin büyümesi, göz sorunları, kemik erimesi, yüksek tansiyon ve şeker hastalığı gibi birçok hastalık riski oluşur.

Zehirli guatr ve diğer KBB hastalıklarında bilgi almak için tıklayınız.

Benzer Yazılar



Dipnot
Bu yazı 9 Ağustos 2011 günü yazılmıştır. Bulunduğu kategori : . Yazdığım yazıları RSS 2.0 sistemini kullanarak takip edebilir, dilerseniz yorum yapabilirsiniz.

0 yorum:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Yorum Gönder