Zehirli Guatr Belirtileri

Paylaş
Tiroit bezinin kanser harici büyümesine guatr hastalığı ismi verilir. Tiroit bezinin salgılamış olduğu hormonların fazla olduğu türü zehirli guatr ismi verilir. Hipertiroidi rahatsızlığı olarak görülen zehirli guatr tiroit bezinin fazla miktarda hormon salgılamasıyla oluşur. Aşırı üretim yapılan tiroit hormonu vücut için zararlı durumlara yol açabilir.

Zehirli guatr iç guatr olarak da bilinmektedir. Basit guatr hormon oranı normal olan bir guatr türüdür.



Zehirli Guatr Nedenleri

Zehirli guatrın tam nedeni bilinmiyor fakat fazla ve ani stres zehirli guatrı etkileyen önemli bir faktör olarak görülüyor. Fazla iyotlu tuz alımı da zehirli guatr oluşmasında önemli bir rolü vardır.

Zehirli Guatr Belirtileri

1- Kalp çarpması

2- Ellerin titremesi

3- Avuç içinin terlemesi

4- İstenmeyen bir şekilde hızlı kilo kaybetme

5- Fazla yorulma ve halsizlik hissi

6- Adet düzensizliği oluşumu

7- Saçların dökülmesi

8- Sinir ve öfke oluşumu

Kalp hızını ayarlamakta olan tiroit hormonun fazla üretilmesi durumunda taşikardi ve aritmi oluşur. Çarpıntı halinde kendini belli eden bu belirti, özellikle psikolojik kökenli rahatsızlıklar ile karıştırılmaktadır. Bu insanlar antidepresan ya da ritim düzenleyen ilaçlar kullanmalarına karşın problemleri sona ermez. Tiroit rahatsızlığına yönelik tedavi başlandığı zaman ritim hızlı bir şekilde düzelir ve şikâyetler sona erer.

Zehirli guatr rahatsızlığında fazla metabolizma hızına bağlı olarak oluşan diğer belirti ise aşırı terlemelerdir. Tiroksin hormonunun fazla salgılanması ile birlikte sıcak basması oluşur.

Diğer önemli belirtisi ise sıcak basma halidir.

Zehirli guatr rahatsızlığında zayıflık sorunu da görülmektedir. Fazla yenmesine karşın kili alınmaz.

Tiroit hormonu miktarının yüksek olması insanın psikolojisini kötü yönde etkileyip kişinin sinirli ve öfkeli olmasına sebep olur.

Tiroksin hormonunu fazla salgılanmasıyla beraber saçlarda dökülme oluşur.

Zehirli Guatr Etkileri

Zehirli guatr probleminin tedavisi yapılmazsa kalp yetmezliği, kalbin büyümesi, göz sorunları, kemik erimesi, yüksek tansiyon ve diyabet gibi rahatsızlıklara davetiye çıkartılmış olur.

Harvard üniversitesinde yapılmış olan araştırmaya bakacak olursak sigara içen kadınların zehirli guatra yakalanma ihtimali fazladır. Sigara kullanan bayanlarda zehirli guatr 2,5 kat daha fazla görüldüğü saptanmıştır.

Sigara kullanan tiroit hastalarında ise göz problemleri daha çok görülür. Sigara kullanmak tiroid rahatsızlığı tedavisini zora sokan bir faktördür.

Zehirli guatr ve diğer KBB hastalıklarında bilgi almak için tıklayınız.

Benzer Yazılar



Dipnot
Bu yazı 9 Ağustos 2011 günü yazılmıştır. Bulunduğu kategori : . Yazdığım yazıları RSS 2.0 sistemini kullanarak takip edebilir, dilerseniz yorum yapabilirsiniz.

0 yorum:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Yorum Gönder