Zehirli guatr nedir

Paylaş
Tiroit bezinin normalinden daha çok hormon salgıladı guatr türüne zehirli guatr ismi verilir. Zehirli guatr sorunu, nodülsüz ya da nodüllü olabilir.

Nodülsüz zehirli guatra basedow graves rahatsızlığı denir. Nodüllü zehirli guatr rahatsızlığına ise sıcak nodüllü zehirli guatr, sıcak otonom nodüllü zehirli guatr ya da diğer nodül türleriyle beraber olabilir.



Zehirli guatr'da el titremesi, vücudun titremesi, ani kilo kaybı, saç dökülmesi, kaşınma, boğazın kuru kalması ve dolgunluk hissi, çarpıntı, fazla iştah yüzünden aşırı yemek yeme ve fazla su içme, fazla terleme, hemen yorulma ve fazla sinirlilik en çok görülen belirtileridir.

Hastaların bazılarında bulantı, ishal, kusma ve süreli dışkılama problemi olabilir. Bu belirtileri tamamı görülmesi zorunluluğu yoktur. Bu şikâyetlerin bir kısmı ön planda kalır, diğer şikâyetler sadece sorgulamasıyla ifade edilir. Hastaların bazılarında boyun ve göğüs kısmında süreli bir kızarma olabilir. Nodülsüz guatrlı kişilerin bazılarında gözde büyüme ve gözün ileriye doğru çıkması sorunu olabilir.

Hasta muayenesi sırasında kalp atımı fazla olduğu, solunumun arttığı, elin titrediği, avuç içinin nemlendiği görülür. Bu hissedilmekte olan belirtiler aslında zehirli guatrın vücut içerisinde oluşturduğu hasar ve etkisinden daha önemsizdir.

Zehirli guatr öncelikle kalp ve damar sistemi olmak üzere vücudun birçok kısmı, organı ve dokusunda kalıcı sorunlara yol açabilir. Bu sorunlara verilebilecek en iyi örnekler kalp büyümesi, kalp yetmezliği, yüksek tansiyon, diyabet, kemik erimesi oluşacak hasarların bir bölümüdür.

Tiroit Krizi

Zehirli guatr probleminde, hormonların kontrol dışı kalmasıyla oluşan ağır bir kriz yaşanabilir. Yaşlı insanlarda ölüm oranı % 25'e kadar çıkabilir. Acil tedavisi gereksinimi olan bir rahatsızlıktır. Bu gibi durumlarda kişi, hastaneye yatırılıp tedavisi yapılması gerekir. 40 Derece ve üzeri ateş, kalp çarpmasının şiddetli olması, kusma ve ishal, ateş basması, algılama sorunları bu krizin haberci ve belirtileridir. Bu tür kişilerde acil müdahale deneyimli doktorlar tarafından yapılması gerekir.

Zehirli Guatr'da Göz Belirtileri

Gözün ileri doğru çıkması zehirli guatr rahatsızlığını ele veren en önemli görüntüdür. Bu ileriye çıkma özellikle çift taraflıyken bazı durumlarda tek taraflı oluşabilir. Fakat her zehirli guatr hastası olan insanda göz bulgusu görülmeyebilir. Genellikle nodüllü zehirli guatr hastası olan kişilerde göz bulgusu pek görülmez. Göz bulgusunun şiddetine bakılarak kişide şikâyetler meydana gelir.

Uyuduğu sırada gözün kapanmaması, gözde oluşan kızarma, yanma, gözyaşı akması ve göz iltihabı görülebilmektedir. Göz bulgusu, zehirli guatrın kalıcı olarak tedavisinden sonra önemli oranda düzelmektedir. Fakat hangi yöntem ile yapılırsa yapılsın, zehirli guatrın tedavisinin ardından sürekli meydana gelen tiroit hormon eksikliği yeterli oranda tedavisi yapılmaz ise göz bulguları düzelmez ve ilerleme gösterebilir

Zehirli guatr ve diğer KBB hastalıklarında bilgi almak için tıklayınız.

Benzer Yazılar



Dipnot
Bu yazı 9 Ağustos 2011 günü yazılmıştır. Bulunduğu kategori : . Yazdığım yazıları RSS 2.0 sistemini kullanarak takip edebilir, dilerseniz yorum yapabilirsiniz.

0 yorum:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Yorum Gönder