Bademcikler İle İlgili Her şey

Paylaş
Bademcikler, vücudun bağışıklık sisteminde büyük rol oynayan lenf sisteminin boğazda yerleşen dokularından birisidir. Çoğunlukla üst solunum yolu ile giren mikropların tanınıp vücudu savunmaya hazırlama gibi görevleri vardır.

Bademcikler genellikle çocukluk zamanında vücudun, rahatsızlıklara karşı ilk savunma kalkanını oluşturur. Bununla beraber genizde yerleşen bademcik dokusu yapısında bulunan adenoid adı verilen geniz eti, aynı görevi görür. Vücutta sindirim sisteminin birtakım bölgelerinde, dalak ve kemik iliğinde vücudun çok farklı bölgelerine yerleşen lenf bezlerinde aynı görevi gören dokular vardır.



Bademcikler Neden Şişer?

Bademcikler, bademcik enfeksiyon adı verilen, insandan insana tükürme ve yakın temas ile bulaşan mikroplar yüzünden şişer. Böyle durumlarda bademcik kızarır, bazı durumlarda üstünde beyaz döküntü olur. Yutma zorluğu, yutkunurken ağrı ve ateş gibi belirtiler verir.

Geniz Etinin Bademcikten Farkı

Geniz eti dokusu, aslında bademcik gibi lenf yapısında bulunur ve üst solunum yolundan gelecek mikroplara karşı savunma görevi görür. Bademcikten farklı büyük olması halinde, küçük boşluk olan çocukların burun deliklerini tıkamasıdır.

Bademcik Alınmalı Mıdır?

Çocukluk ve bebeklik çağında bademcikler, vücut savunmasında önemli yer alır. Zorunlu olmadığı zaman alınması doğru değildir. Son dönemlerde bademcik ameliyatı eskisi kadar çok yapılmamaktadır. Geniz eti büyük ve çocuğun solunumuna etki yapmıyorsa veya ilaç ile tedavi ile düzelmeyen orta kulak problemlerine yol açtıysa bademcikler alınmayabilir, geniz etinin alınması yeterlidir.

Bademcikler Ne Zaman Alınır

Bademciklerin alınmasının en büyük nedenleri, 2 Yılda çocuğun 5-6 veya daha fazla bademcik iltihabı olması, bademcik iltihaplarına sürekli halk içinde beta mikrobu adı verilen bakterilerin yol açması, çocuğun ateşli eklem ve kalp romatizması geçirmesi, sürekli bademcik iltihabıyla birlikte geniz eti ve orta kulak problemlerinin olması, fazla tekrarlayan ve inatçı bir hal alan sinüzit ile birlikte bademcik ve geniz eti probleminin olması, ameliyat sebepleri arasında gösterilir.

Bademcik Kaç Yaşına Kadar Alınmalıdır?

Bademcik ameliyatı zorunlu durumlar haricinde 3 yaşın altına uygulanmaz. Fakat solunumu ileri derece zorlaştıran büyük bademcik var ise 3 yaşın altında da yapılması gerekir. Genellikle bademcik ameliyatının en çok uygulandığı yaşlar 3-10 yaşları arasıdır.

Bademcik Ameliyatı Riskli Midir?

Bademcik ameliyatının en büyük risk faktörü kanamadır. İnsanların, genellikle ameliyat olanların çocuk olması aşırı kanamaya yok açar. Son dönemlerde gelişmiş genel anestezi şartları ve sağlık kuruluşlarının imkânlarının artmış olması bu riski azaltıyor. Bununla beraber ameliyatı teknik açıdan basit gösteren, ancak aslında büyük ameliyat ciddiyeti ile hazırlanmalıdır.

Kansız Bademcik Ameliyatı Nedir?

Bademcik ve geniz eti insan vücudunun en kanlı organlarıdır. Bu nedenle ameliyat esnasında süreli bir miktar kanama olması normaldir. Önemli olan ise bu tarz kanamaların ameliyat esnasında kontrol altına alınabilmesidir. Son dönemlerde Türkiye’de kullanılan ısı ve basınç ile bademcik doksunu ayırıyorken damarı pıhtılaştıran ve hemen hemen hiç kanatmayan cihazlar vardır.

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanları için tıklayınız.

Benzer Yazılar



Dipnot
Bu yazı 9 Ağustos 2011 günü yazılmıştır. Bulunduğu kategori : . Yazdığım yazıları RSS 2.0 sistemini kullanarak takip edebilir, dilerseniz yorum yapabilirsiniz.

0 yorum:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Yorum Gönder