Sinüzit Nedir

Paylaş
Bütün dünyada çok fazla görülen bu rahatsızlık genellikle kış mevsimine giriş döneminde artış gösteren viral üst solunum yolları rahatsızlıklarının uzaması durumunda sıkça tekrarlayabilen müzminleşmiş problemlere sebep olabilir. Sinüziti bulunan birçok insanın bu tekrarlama esnasında yaşam kalitesini bozan burun tıkanması, geniz ve burun akıntısı, baş ağrıması, öksürme, halsizlik ve dikkat problemi gibi sorunlardan dolayı şikâyetçi olurlar.

Bu problemler arasında kişinin çalışma günü kaybı da ulusak ekonomi yönünden göz ardı edilemeyecek kadar önemli olabilir.



Sinüsler nedir Ve Ne İşe Yarar

Sinüs, kafa ve yüz kemikleri içinde bulunan içerisi hava ile dolu olan boşluklardır. Üst çene kemiğinde karşılıklı bir şekilde iki tane büyük yanak sinüsü, alın kemiğinin içinde bir tane büyük alın sinüsü, gözlerin arasında girmiş küçük odacıklardan meydana gelen etmoid sinüsler ve kafa tabanına yerleşen derin sinüs vardır. Sinüslerin en önemli görevi salgılamış oldukları salgıyla bütün üst solunum yollarının sürekli bir şekilde temizlemesidir.

Sinüzit Ne Demektir

Bahsedilmekte olan bu sinüslerin ayrı ayrı veya sadece bir yüz yarısında ya da hep beraber iltihaplanması durumuna sinüzit adı verilir. Örneğin; 10-15 Gün süren bir nezle sorunu söz konusu ise bu aslında akut sinüzittir. Senelerce tekrarlamakta olan belirtiler oluyorsa sinüzitin kronikleştiği düşünülebilir.

Sinüzit Nedenleri Nelerdir

Genel açıdan bakılacak olursa sinüsleri temizlemekte olan ince kanallar tıkandığı zaman sinüzit problemi başlar. Bu tıkanma tedaviyle ya da kendi kendine açılırsa sinüzit iyileşir. Fakat eğer açılma olmazsa rahatsızlık kronik bir hal alır. Sinüs kanallarının tıkanmasına bazı burun içi ve sinüsler ile alakalı yapısal şartlar, tekrarlamakta olan üst solunum yolu infeksiyonları, alerjik nedenler, geniz eti ve polip gibi oluşumlar sebep olabilir. Bir takım kalıtsal problemler ve bağışıklık problemleri de sinüzitin diğer nedenleri içerisindedir.

KBB Kulak Burun Boğaz Hastalıkları uzmanları için tıklayınız.

Benzer Yazılar



Dipnot
Bu yazı 9 Ağustos 2011 günü yazılmıştır. Bulunduğu kategori : . Yazdığım yazıları RSS 2.0 sistemini kullanarak takip edebilir, dilerseniz yorum yapabilirsiniz.

0 yorum:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Yorum Gönder