Sinüzit Belirtileri Nelerdir

Paylaş
Burun tıkanması, geniz ve burun akıntısı, burundan konuşmak, koku duyusunun bozulması, sürekli nezle grip olunması ve bu sorunların kolay bir şekilde geçmemesi, özellikle çocuklarda daha fazla olan inatçı öksürmeler belirtileri olarak gösterilebilir. Sanılanın aksine akut sinüzitlerin haricinde baş ağrısı sinüzitte sık olmaz. Burada baş ağrısına neden olan iltihabı durumdan daha fazla burun içinde sinüs kanallarını etkilemekte olan diğer yapısal şartlardır.



Çocuklarda Sinüzit Olur Mu?

Çocuklar daha fazla viral üst solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanabildikleri için ve sinüsleri tam olarak kendisini temizleyemediği için daha kolay bir şekilde sinüzite yakalanabilirler. Bununla birlikte halk içerisinde geniz eti adı verilen adenoidin var olması ve bir takım anatomik şartlar da sinüzitin meydana gelmesine zemin hazırlayabilir. Fakat çocuk sinüziti tanı koyma, izleme ve tedavi etme için yetişkinlerden farkı olarak ele alınması gerekmektedir.

Sinüzit Teşhisi Nasıl Konur

Sinüzitin tanısı ufak endoskoplar ile yapılmakta olan birkaç dakikalık ve günümüzde tamamen basitleşen bir muayene sayesinde konulabilir. Endoskopik muayeneyle birlikte bazı şartlarda tomografi istenebilmektedir. Hasta olan kişilerin büyük bölümünde tomografinin tekrarlanmasına gerek olmaz.

Sinüzit Nasıl Tedavi Edilir

Sinüzitin tedavi gelişen tıp teknolojisi ile birlikte günümüzde oldukça kolaydır. Akut sinüzitin tedavisinde yeni çıkmış olan birçok antibiyotik vardır. Burada önemli olan konu antibiyotiklerin insanlar tarafından uzun süre yani 2-3 hafta kadar kullanılmasıdır. Antibiyotikler ile birlikte bir takım destekleyici ilaçlar beraberinde verilebilir. Hasta kişiler daha çok sinüzit ameliyatından çekinirler. Kronik bir hal alan sinüzitlerde yapılan ameliyatlarda günümüzde hasta yönünden çok kolaydır.

Sinüzit Ameliyatı Ne Zaman Gerekir

Kronik bir hal alan sinüzitlerde eğer endoskopik muayene ve tomografik incelemede sinüsün kendisini temizlediği kanlarlın ağzı tıkandıysa ve bu tıkanma ilaç tedavisiyle açılmıyorsa ameliyat gerekmektedir. Bununla birlikte kafa ve göz içinde yayıldığı komplikasyon halinde acil ameliyatlar da gerekebilmektedir.

Sinüzit Tedavisinde Ne Tür Ameliyatlar Kullanılır

Son dönemlerde sinüs ameliyatı artık tamamen endoskopik olarak yapılır. Burada muayene esnasında yapılmakta olan endoskoplar ile yakın dönemde geliştirilen ince araçlar kullanılabilir. Tamamen burun içinden girilip sinüslerin kendi doğal kanalları açılır ve bu esnada başka anatomik yapıya zarar vermeden çalışılması gerekir. Genellikle genel anestezi yapılır. Ayrı teknolojik açıdan desteklenen ameliyathane şartlarını ve bu konu hakkında özel eğitim alan deneyimli uzmanların var olması gerekmektedir.

Sinüzit ameliyatında en tedirgin eden konu burun içine yerleştirilen tamponlardır. Hastaların büyük bir bölümü ameliyattan fazla tampon konulmasından korkuyor. Bu korku yakın döneme kadar yaygın bir şekilde konulmakta olan gazlı bez tamponlar sebebiyle oluyor. Günümüzde endoskopik sinüs cerrahi işleminde deneyimi olan doktor uygun şartlarda tampon koymadan ameliyatı sona erdirebilir.

Sinüzitten Nasıl Korunulur

Özellikle sürekli bir şekilde tekrarlamakta olan üst solunum yolları sinüzite sebep olabildiği için basit bir nezle dahi önemsenmelidir. Uzun sürebilecek burun tıkanmasına izin verilmemesi gerekir. Sigara içilmemeli, klimalı ve kirli  hava olan ortamlarda fazla kalınmamalıdır.

KBB Kulak Burun Boğaz Hastalıkları uzmanları için tıklayınız.

Benzer Yazılar



Dipnot
Bu yazı 9 Ağustos 2011 günü yazılmıştır. Bulunduğu kategori : . Yazdığım yazıları RSS 2.0 sistemini kullanarak takip edebilir, dilerseniz yorum yapabilirsiniz.

0 yorum:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Yorum Gönder