Tiroid Kanseri Nedir

Paylaş
Tiroid kanseri, tiroid bezini hücresinden köken almakta olan bir kanser türüdür. Bu kanser, değer kanser türlerine göre daha az görülür ve rahatsızlığın seyri iyidir. Doğru tanı ve tedavi yapılırsa rahatsızlık tamamen yok edilebilir. Bu şekilde insan uzun süre yaşayabilmektedir. Toplumda görülme sıklığı % 4.2’dir. Tiroid kanseri tek tür değildir. Sıklık sırasına bakılarak papiller kanseri, folliküler kanseri, medüller kanseri ve anaplastik kanser olarak 4 gruba ayrılmaktadır.



Tiroid Kanseri Türleri

Papiller Kanser; Genelde iyi seyretmekte olan bir kanser türüdür. Bütün tiroid kanser vakalarının % 80’ine yakın bir bölümü bu türe girer. Belirti oluşturmayabilir ve uzun seneler boyunca tiroid bezinde kalabilmektedir. Hastanın bu durumda herhangi şikâyeti olmayabilir. Her yaşta ortaya çıkabilir ve gençlerde daha iyi seyretmektedir.

Folliküler Kanser; Papiller kanserden sonra en fazla görülmekte olan tiroid kanserdir. Ancak görülme sıklığı papiller kansere göre azdır. Bu kanser de yaygın bir şekilde görülebilir. Sürekli tiroid bezinin zarına ve damarına yayılmaktadır. Eğer zarar yayılma gösteriyorsa ilerlemesi damara yayılana kadar iyidir.

Medüller Kanser; Tiroid bezi kalsitinin hormonu salgılamaktadır. Bu durumu tiroid bezindeki C hücresi gerçekleştirmektedir. Bu nedenle bu hormonun salgılamış olduğu kanser vakalarında artmıştır. Bu kanser türünde tiroid bezi çıkartılması gerekmektedir.

Tiroid Kanseri Nedenleri

Sebebi henüz tam olarak bilinmemektedir. Ancak yapılmış olan araştırmalara göre bir takım radyoaktif maddeler maruz kalan insanlarda tiroid kanseri görülür. Bu maddelerden en önemlisi ise uranyumdur. Örneğin Çernobil nükleer santral kazası ile birlikte bu bölgede yaşamış olan insanlarda tiroid kanseri görülme sıklığında artış görülmüştür. Bazı tiroid kanserlerinde genetik faktörlerin rol aldığı düşünülür.

Sürekli karşılaşılan sorulardan birisi ise tanı esnasında ya da tedavide kullanılmakta olan bazı radyoaktif maddelerin kansere sebep olup olmadığıdır. Bu amaç ile kullanılmakta olan maddelerim miktarı oldukça azdır. Vücuttan atılma süresi ise çok kısadır. Bu nedenle kansere yol açmazlar.

Tiroid kanserinin büyük bölümünde herhangi bir şikâyet olmaz. Rahatsızlık herhangi bir belirti oluşturmaz. Bazı durumlarda lenf bezi büyümüş ya da boyunda kitle ortaya çıkmıştır. Hastaların az bir bölümünde boğazında sıkıntı hissi, ağrı, nefes almada zorluk çekme, sesin kısılması ve yutmada zorluk görülebilir. Ancak bunlar hastaların az bir bölümünde görülür. Tiroid kanserinin büyük bölümü herhangi bir belirti vermez.

Tiroid Kanseri Tedavisi

Ameliyat, bütün tiroid kanserlerinde tiroid bezi ameliyat ile çıkartılmaktadır. Ameliyat esnasında hızlı mikroskobik inceleme yapılmaktadır. Tiroid bezinin tamamı çıkartılır ve çevresindeki lenf bezleri alınır. Tiroid bezinin tamamının çıkartılması, ameliyatın ardından yapılan tedavinin etkili olması için gereklidir. Yapılmaz ise tedavi herhangi bir işe yaramaz.

Ameliyatın ardından papiller ve folliküler kanseri olan kişiler, zırhlı hastane odasında yüksek dozda radyoaktif iyoda maruz kalırlar. Bu şekilde vücudun başka yerinde kalan kanser hücrelerinin öldürülmesi sağlanır. Bu radyoaktif iyot dozu, kanserin yayılma derecesine göre değişmektedir. Bazı durumlarda bu yöntemin yeniden yapılması gerekebilir.

Medüller kanserde ise ameliyat yapılarak tiroid bezi ve lenf bezinin çıkartılmasının ardından 2-3 ay kalsitonin miktarı ölçülmektedir. Bu süre boyunca ölçülen kalsitonin oranı 10 pg/ml’den azsa tedavi başarılı olur ve tümör tamamen yok edilir. Bu kanser türünde yine radyoaktif iyot tedavisi yapılır.

KBB Kulak Burun Boğaz Hastalıkları uzmanları için tıklayınız.

Benzer Yazılar



Dipnot
Bu yazı 9 Ağustos 2011 günü yazılmıştır. Bulunduğu kategori : . Yazdığım yazıları RSS 2.0 sistemini kullanarak takip edebilir, dilerseniz yorum yapabilirsiniz.

0 yorum:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Yorum Gönder