Orta Kulak İltihabı Tedavisi

Paylaş
Orta kulak, kulak zarından sonra gelmekte olan bölümdür. İçerisinde sesin iletilmesini sağlamakta ola örs, çekiç ve üzengi kemikleri vardır. Bu kısımda, geniz boşluğuna açılmakta olan kanal yer alır. Bu kanala östaki borusu ismi verilir. Bu boru, orta kulağa havanın gitmesini sağlar ve bu şekilde hava basıncı dengelenmektedir.



Çocuklarda çok sık görülen bir rahatsızlık olan orta kulak iltihabına bakteriler yol açar. Akut ve kronik orta kulak iltihabı olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Akut iltihap; soğuk algınlığı ve boğaz enfeksiyonu gibi rahatsızlıkların ardından östaki borusunun şişerek kapanması sonucu bakterilerin orta kulakta birikerek çoğalması ile ortaya çıkar. Kronik iltihap ise; uzun süren ve zaman içerisinde tekrarlamakta olan bir sorundur.6 Ayda 3 defadan çok orta kulak iltihabı geçirilmesi rahatsızlığın kronik bir aldığını gösterir. Diğer rahatsızlıkların olduğunu düşündürmekte olan bir sorundur. Seröz orta kulak iltihabındaysa östaki borusunda tıkanma olur ve orta kulakta sıvı toplanır. Bu durumda basınç artmasına sebep olur.

Orta Kulak İltihabı Belirtileri

Orta kulak iltihabı rahatsızlığında çocuklarda daha çok olan ağrı vardır. Diğer belirtileri arasında ise işitme kaybı ve ateşlenme vardır. Basınç artışı görüldüğü zaman kulakta dolgunluk hissi meydana gelir. Bununla birlikte bebeklerde huzursuzluk ve beslenme zorluğu sorunları meydana gelir.

Ağrı durumu, eğilirken ya da otururken değişmektedir. Eğilme olduğu zaman basınç artışına bağlı ağrıda artış olur. Dik oturma sırasında ise ağrı azalır.

Orta Kulak İltihabı Tanısı Nasıl Konur

Yapılacak ilk muayenenin ardından tanı konulabilir. Otoskop ismi verilen bir alet ile kulak zarı incelenir. Orta kulak iltihabının türüne göre farklılık gösteren belirtiler oluşur. Bakteri sonucunda oluşan iltihap söz konusu ise kulak zarı kızarır ve şişer. Kulak zarı bazı durumlarda delik olur ve akıntı ortaya çıkabilir. Gerek duyulursa bu akıntının kültürü yapılmaktadır. Bakterinin yol açtığı, östaki borusunun tıkanması sonucunda ortaya çıkan iltihaplarda zar içeriye doğru çökmüş bir durumda olur.

Kronik orta kulak iltihabı durumunda tanı konulabilmesi için bazı tektiler yapılması gerekebilir. Bunun için işitme testi yapılır ve işitme kaybı oranı belirlenir. Orta kulakta basıncın artış gösterdiği durumlarda basınç ölçümü yapılmaktadır. Bilgisayarlı tomografi ve film çekimi rahatsızlığın şiddeti ile ameliyat durumunu belirleyebilmek için kullanılmaktadır.

Orta Kulak İltihabı Nasıl Tedavi Edilir

Tedavi türü orta kulakta oluşan iltihabın kronik, akut ya da seröz olmasına göre farklılık gösterir.

Akut iltihap tedavisinde bakterileri yok eden penisilin tarzı antibiyotikler ile ağrı kesiciler kullanılır. Bu tedavi 2 hafta sürer. Kulak zarı akut iltihapta çizilmez. Nadir durumlarda yapılır. Akut iltihap, yeterli tedavi yapıldığı zaman hiçbir sorun oluşturmaz.

Seröz iltihapta ise ilaç tedavisi yapılır. Eğer tedaviye yanıt alınmaz ise basıncı azaltabilmek için yapılacak ufak ameliyatta, orta kulaktaki sıvı dışarıya çıkartılır. Alerjinin sebep olduğu iltihap söz konusu ise doktor bazı besinleri almayı yasaklayabilir. Kesinlikle tedavisi yapılmalıdır. İşitme kaybı ya da orta kulak kemiklerinin erimesine sebep olabilir.

Kronik orta kulak iltihabı sorunun tedavisinde ise ilaç ile birlikte ameliyat gerekli olabilir. İltihap diğer dokulara yayılabilir ve kulak kemiklerinin erimesine yol açabilir. İşitme kaybı meydana gelebilir. Yayılmadan nedeniyle beyinde apse ya da beyin zarlarının iltihabı sonucunda menenjit meydana gelebilir.

Orta kulak iltihabı ameliyatında kulak zarı çizilir ve çizilen yere tüp takılır. Kulak zarının delinmesi ile birlikte içindeki sıvı dışarıya çıkartılır. Bazı durumlarda ise sıvının fazla yapışkan olması nedeniyle, sıvı boşaltılamaz ve böyle durumlarda kulak zarında delinmiş olan bölgeye tüp takılır. Bu tül ile orta kulağa hava gitmesi sağlanır. Kronik orta kulak iltihapları için yapılmakta olan ameliyatlar genellikle genel anestezi ile kulak arkasından kesik açılıp uygulanır.

Ameliyat olmaz ise işitme kaybı çoğalır ve günlük hayat zor bir hale gelir. Akıntının çok olmadığı, işitme kaybının az olduğu durumlarda ameliyata hemen gerek duyulmaz. Ancak tersi bir durumda kesinlikle ameliyat gerekmektedir.

KBB Kulak Burun Boğaz Hastalıkları uzmanları için tıklayınız.

Benzer Yazılar



Dipnot
Bu yazı 9 Ağustos 2011 günü yazılmıştır. Bulunduğu kategori : . Yazdığım yazıları RSS 2.0 sistemini kullanarak takip edebilir, dilerseniz yorum yapabilirsiniz.

0 yorum:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Yorum Gönder