Geniz Eti Belirtileri Ve Tedavisi

Paylaş
Burun deliğinin ve bademciğin boğaz ile kesiştiği yerde adenoid adı verilen bezler vardır. Bu bezlerin normalden daha çok büyük olmasına halk arasında geniz eti ismi verilir. Bezdeki şişme iltihaplanmadan önce ya da sonra oluşabilir. Büyüme sürüyorsa burun deliklerinin genze açılmakta olan bölümüne veya ortakulağın sonundaki östaki borusu kapanabilmektedir.



Geniz Eti Belirtileri;

1-      Burun tıkanması

2-      Ağızdan nefes alıp verme

3-      Burun akması

4-      Horlama

5-      İşitme zorluğu

6-      Kalıcı kulak iltihabı problemi

7-      Damak bozulması

8-      Nefes almada zorluk çekme

9-      Dudak ve ağzın kuruması

10-  Gün içerisinde ağzın açık durması

11-  Tar ve diğer duyularda bozulma olması

Çocuklarda bu belirtilerin birkaçı görüldüyse doktora başvurmak gerekir. Böyle bir durum ya adenoid bezi veya bezler ile beraber bademcikler basit bir cerrahi işlem ile alınır. Bazı durumlarda adeonid bezleri ameliyatın ardından yeniden gelişebilir; tekrar şişme problemi olursa ameliyat yeniden yapılır.

Geniz Eti Nasıl Tedavi Edilir

Burun deliği ve boğaz arasında yer alan adenoid bezlerinin şişmesine geniz eti adı verilir. Bezdeki büyümeyle bu kısımda iltihaplanma beraber olabilir ve birbirini takip edebilmektedir.

Geniz eti burun deliğinin genze giden kısmına ve orta kulağa bağlanan östaki borusunun tıkanmasına sebep olur. Bu durum da mukoza maddesin dışarı çıkmamasına, burnun kendisini temizleyememesine yol açar. Geniz etinde oluşan iltihaplanma ve büyüme şüphesi varsa doktora başvurmak gerekir.

Muayene sırasında hastalık ile alakalı sorular sorulur, geniz etine ayna yardımıyla bakılır. Geniz etinin büyüklüğünü anlayabilmek için röntgen çekilebilir.

Çocuklarda arada bir kısa süreli geniz eti şişmesi olabilir ve bu kendi kendine kaybolur. Bu yüzden muayene sırasında adenoid bezinde iltihapsız büyüme söz konusu ise, doktor bir süre beklemek isteyebilir. Fakat geniz etinde iltihaplanma var ise ilaç tedavisin başlanır.

İltihaplanma için antibiyotik tedavisi yapılır. İlaçlardan sonuç alınamazsa veya çocukta nefes alma zorluğu, uyku sırasında nefes kesilmesi, geniz eti iltihabının sürekli tekrarlaması ve konuşmazda bozukluk varsa ameliyat önerilmektedir.

Geniz Eti Ameliyatı Nasıl Yapılır

Çocuklarda geniz etinin alınması için yapılan işleme adenoidektomi ismi verilir. Geniz eti ameliyatı çok kolay bir işlemdir fakat anne ve babaların sakın olması, çocuğu ameliyatı anlatarak hazırlaması büyük önem taşır.

Ameliyattan önce çocuktan idrar ve kan tahlilleri alınabilir. Ameliyattan önceki gece çocuk aç tutulmalıdır. Cerrahi işlem için genel anestezi uygulanır, doktor ile birlikte bir anestezi uzmanı operasyonda hazır bulunur. Ortalama 20 dakika süren operasyon ile genizde yer alan et kesilip alınır. Bu işlem ağız içerisinden uygulanır, deride herhangi bir kesi yapılmaz.

Ameliyattan sonra çocuk dinlenme odasına alınır, ayılma süresi yaklaşık 2-10 saat arasında değişebilmektedir. Bununla birlikte ateşlenme, yutma zorluğu, boğaz ve kulak ağrısı, ateş gibi problemler oluşabilir.

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanları için tıklayınız.

Benzer Yazılar



Dipnot
Bu yazı 9 Ağustos 2011 günü yazılmıştır. Bulunduğu kategori : . Yazdığım yazıları RSS 2.0 sistemini kullanarak takip edebilir, dilerseniz yorum yapabilirsiniz.

0 yorum:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Yorum Gönder